Változó világ - változó múzeumok

2024. február elsején a Magyar Természettudományi Múzeum Semsey termében került bemutatásra a Változó világ - változó múzeumok című könyv, mely az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar támogatásával jelent meg. A kötet összesen 14 tanulmányból áll össze, melyeket négy nagy fejezetre tagoltak a szerkesztők, Vincze Beatrix és Kempf Katalin. A könyvet Buzár Ágota, a Magyar Természettudományi Múzeum általános és közművelődési főigazgató-helyettese és dr. Kolosai Nedda, az ELTE TÓK egyetemi docense mutatták be.

 

Dr. Kolosai Nedda úgy fogalmazott a könyv megjelenése kapcsán, hogy ez egy ünnep, amikor mindannyian megállunk az életünkben, hiszen hívott a könyv. Bár a könyv alapvetően a múzeumpedagógiával foglalkozik, de segítségével beleolvashatunk más tudományágakba is. A tanulmánykötet izgalmas kérdéseket vet fel, rávilágítva arra, hogy bár új válaszokra van szüksége a társadalomnak, ezzel együtt új lehetőségeink is vannak. Dr. Kolosai Nedda részletesen bemutatta a kiadvány nagyobb egységeit és kiemelte, hogy a múzeumoknak érdemes bátornak lenni és kérdéseket feltenni, nem csak a nagy narratívák mentén.

 

Buzár Ágota kifejezetten múzeumi szempontból ismertette a könyvet, felhívva a figyelmet arra, hogy még a nem szigorúan pedagógiával foglalkozók is tudnak kapcsolódni az olvasottakhoz egyes kulcstevékenységeken keresztül. És hogy miben segíthetnek a múzeumok és miben segíthet a most megjelent kiadvány? A könyv konkrét jó gyakorlatokon keresztül mutatja meg, milyen formái, lehetőségei vannak a tudásmegosztásnak és tudásátadásnak ám ezzel együtt szemléletformáló és gondolkodásra késztető is, éppen ezért főigazgató-helyettes asszony mindenkinek ajánlja a könyvben való elmélyedést.

 

A könyv nyomtatott változatban rendlehető az ELTE Eötvös kiadójánál.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ