Kenyeres István: Levéltári digitális tartalomszolgáltatás és fejlesztések: Magyar Levéltári Portál, E-Levéltár és az E-Levéltári Portál

A magyarországi levéltárak közös portálját 2008-ban hozta létre a kulturális minisztérium megbízásából Budapest Főváros Levéltára.

A Magyar Levéltári Portál (MLP) elsősorban a megyei és városi levéltárak közös felülete kívánt lenni, de később a kezdeményezéshez csatlakozott a Magyar Országos Levéltár is. Az MLP adatbázis-szolgáltatásai folyamatosan bővültek: ma már 7 tematikus adatbázisban mintegy 3 millió digitális felvétel érhető el. 2009-től EU-s támogatással megkezdődött az Elektronikus levéltári program megvalósítása is, amelyben a megyei levéltárakat is magában foglaló Magyar Nemzeti Levéltár, Budapest Főváros Levéltára valamint a Nemzeti Infokommunikációs Zrt (NISZ) vesz részt. A projekt eredményeként nemcsak az elektronikus iratok szakszerű átvételét és archiválását szolgáló rendszer kerül kiépítésre, hanem a levéltárak jelentős digitalizálási eszközparkhoz is jutottak. A rendszer részeként létre hozandó Elektronikus Levéltári Portál szolgáltatásai lehetővé teszik az interneten történő levéltári kutatást, a digitalizált tartalmak automatikus és egységes hozzáférését.

 

Prezentáció letöltése

 

Tags: