Íme, az Év Múzeumai 2021 díj jelöltjei

A Pulszky Társaság minden évben kiosztásra kerülő Az Év Múzeuma elismerésével az ország kiemelkedő múzeumait díjazza. A második fordulóba anyaintézményünk, a Magyar Nemzeti Múzeum is bekerült, és valóban őszintén mondjuk: akárhova is kerül a díj, méltó helye lesz.

A kis múzeumok kategóriájában a bizottság döntése szerint hat intézmény került a második fordulóba:

1. A BTM Kiscelli Múzeum a munkatársak innovatív gondolkodásmódja, a megújulási képességük és a járványra adott reakciójuk miatt juthatott a második kör intézményei közé.

 

2. A Hajdúszoboszlói Fazekasházat az általuk szervezett nagy számú és kiváló múzeumpedagógiai foglalkozások és programok miatt jelölték a díjra.

 

3. A húsz éves jubileumát ünneplő zengővárkonyi Míves Tojás Gyűjtemény hagyománytisztelő és identitástudatot erősítő üzenetével képviseli magát a jelöltek körében.

 

4. A PIM Kassák Múzeum hatékony ismeretátadási stratégiájával és magas minőségű múzeumpedagógiai és múzeumandragógiai programjaival érdemelte ki a jelöltségét.

 

5. A PIM Kazinczy Múzeum a járvány alatt mutatott rugalmasságából és a kiváló tudományos munkájából adódóan a második kör jelöltjei között szerepelhet.

 

6. A nagykanizsai Thúry György Múzeumot a múzeumi anyaguk kiemelkedő közreadásáért és a társadalmi felelősségvállalásuk okán tartotta a bizottság a jelöltségre méltónak.

 

A nagy múzeumok kategóriájában a bizottság döntése szerint három intézmény került a második fordulóba:

 

1. A BTM Vármúzeuma, társintézményével együtt főként a változatos programok és a kollégák járványra adott reakciója miatt juthatott a második kör intézményei közé.

 

2. A debreceni Déri Múzeum a tudományos sikerei, állandó megújulása és sokrétű gyűjteményezési stratégiája miatt egyetlen vidéki múzeumként vehet rész a pályázaton.

 

3. A Magyar Nemzeti Múzeum online jelenléte, az oktatást segítő tartalmaik és tudományos sikereik miatt a díj jelöltjévé léphetett elő.

A korábbi évek díjazottainak listája itt olvasható.

forrás: Magyar Múzeumok

 

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ