Pályázat: kreativitásra sarkallnak a múzeumok digitális gyűjteményei

Vágd ki, másold ki, keverd össze- bátorít a Birmingham Museums Trust arra, hogy a műtárgyak képeivel szabadon kezdjünk azt, amit akarunk. Az amszterdami Rijksmuseumban immár hagyományosnak számít az alkotói verseny, de van új csatlakozó is. Az üzenet egyértelmű: a digitális gyűjtemény azért van, hogy használják.

Cut, copy, remix

A kilenc birminghami múzeumot összefogó Birmingham Museums Trust digitális gyűjteménye a város egyik legnagyobb kulturális kincse. A múzeumok körülbelül 800 000 tárgya közül több mint 3500 ingyenes digitális képként érhető el, és hetente többet hozzáadnak. Arra bátorítják a művészeket, hogy a meglévő képeket használják fel részben vagy egészben alkotásaikhoz, arra bármilyen módon reflektáljanak. A benyújtott alkotás lehet teljesen digitális, vagy készülhet digitális folyamatok / programok révén.

A sikeres pályázó megbízást kap, hogy a javasolt munkát 1000 font ellenében készítse el, és ezen kívül 200 fontot kap produkciós költségekre. A művet 2020 őszéig a Birmingham Múzeumban és a Művészeti Galériában mutatják be.

Az angol nyelvű kiírás itt olvasható.

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: FEBRUÁR 10.

 

kép: Cold War Steve © Cold War Steve 2019

 

Ki akar bekerülni a Rijksmuseumba?

A kétévente meghirdetett művészeti és dizájnversenyre, a Rijksstudio Awardra bárki benevezhet, aki a Rijksmuseum digitális gyűjteményét, a Rijksstudio képét, képeit felhasználva hoz létre egy művet. A Rijksstudio Design Award győztese 7500 eurót, a fiatal, 21 éven aluli tehetségeknek járó Rijksstudio Young Talent Award nyertese 5 ezer eurót vihet haza, művük pedig bekerül a Rijksmuseum shopjába. Ezenkívül a közönségszavazás nyertesét 2500 eurós díjban részesítik.

További infók itt.

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: FEBRUÁR 27. 

 

 

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ