Múzeumoknak nemzetközi COME-IN! címke pályázat

Az Interreg Program támogatásával indult COME-IN! célja, hogy Közép-Európában segítsék a kis és közepes méretű múzeumok látogatottságát azáltal, hogy a fogyatékossággal élő emberek számára is hozzáférhetõvé teszik kiállításaikat, programjaikat. A 2016-ban indult projekt végső fázisában a COME-IN! címke mint akadálymentességet jelölő védjegy kifejlesztése és annak népszerűsítése zajlott. A pályázaton elnyerhető védjeggyel szeretnék a projekt vezetői buzdítani a múzeumokat az inklúzióra és az egyenlő esélyű hozzáférhetőségre. A most kiírt pályázat során a COME-IN! cimkére a világ bármelyik múzeuma  pályázhat. Alapja a több éves kutatás eredményeként össezállított iránymutatás (COME-IN! Guideline), mely tartalmazza a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezményt és az európai törvényeket is.

A pályázat 4 fő akadálymentességi szempontra kérdez rá, melyeket a COME-IN! porjektben és iránymutatásaiban fejlesztettek ki:
A) Hozzáférési nyilatkozat (25 pont)
B) Interaktivitás a fogyatékossággal élőkkel (30 pont)
C) Személyzet képzése (25 pont)
D) Hajlandóság és elkötelezettség az akadálymentesség és az inklúzió terén: a múltban elért eredmények és a jövőre vonatkozó akcióterv (20 pont)

Pályázók köre:

Minden olyan non-profit szervezet vagy intézmény, ami a társadalom szolgálatában áll, fejlesztését szolgálja, a nyilvánosság számára nyitott, valamint oktatás, tanulás és élvezet céljából megszerzi, megőrzi, kutatja, kommunikálja és bemutatja az emberiség és környezetének tárgyi és szellemi örökségét és környezetét.

Pályázni angol nyelven lehet a pályázati adatlap kitöltésével

Benyújtási határidő: 2020. szeptember 15.

A pályázatról bővebben itt lehet olvasni.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ