Az Europeana digitális történetmesélési fesztiválja

Az Europeana mint a kontinens legnagyobb kulturális örökségi aggregátora, meghírdette a Digital Storytelling Festivalt május 1-31 között. A fesztivál részben egy verseny részben pedig egy jól szervezett gyűjtés publikálása a digitális történetmesélés jó gyakorlatairól és a sikerhez vezető tippekről a Medium.com online médiaplatformon. A kreatív versenyre jelentkezőknek ez egy kivételes lehetőség, hogy bemutassák  történetmesélési készségeiket miközben ötleteiket megvalósítják. Ihletadó forrásnak találni kell a világon bárhol elérhető "copyright free" digitalizált múzeumi műtárgyat, vagy többet is. Ebből a legálisan felhasználható online kulturális kincsből kell elkészíti egy digitális történet, amit utána publikálni kell a medium.com oldalán megfelelő hivatkozásokkal. A pályázó egy szakmai zsűritől is fog visszajelzést kapni valamint díjat is nyerhet. A pályamű kétféle lehet:

  • Kreatív publikáció, azaz egy történet képekkel vagy interaktív elemekkel
  • Közösségi média bejegyzés egy választott platformon 

A versenyre várják kurátorok, kommunikációs és közösségi médiaszakemberek, múzeumpedagógusok, egyetemisták és mindenki más jelentkezését, aki hisz a jól kitalált digitális történetek erejében. A publikációkat május 31-ig kell közzé tenni. A program szervezői még a The Heritage Lab digitális médiaszolgáltató és más európai és indiai non-profit szervezetek.
Online jelentkezés itt: https://medium.com/digital-storytelling-festival/share-your-story-96b49b4a68a5
A részletes pályázási feltételek itt: https://medium.com/digital-storytelling-festival/creative-competition-e0e68aade270 

Mielőtt bárki belevágna, hogy kipróbálja saját írói vénáját és kreatívitását érdemes belenézni az összegyűjtött jótanácsokba is: https://medium.com/digital-storytelling-festival/resources/home Köztük is a leghasznosabb az alábbi 7 pontba szedett történetmesélési tipplista kulturális örökséggel foglalkozók számára:

1) legyen személyes

2) legyen informális, de szakértői

3) mondjon el rejtett történeteket

4) illusztrálja a szempontjait

5) jelezze az útvonalat

6) legyen pontos

7) legyen felidéző, bevonó

A tippek bővebb kifejtése itt olvasható angol nyelven: https://medium.com/digital-storytelling-festival/7-digital-storytelling-tips-for-the-cultural-heritage-sector-8e701a439dd6

 

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ