Hélène Bernier: Látogatótól a táncosig: a digitális média és az immerzív technológia használata az előadóművészet megőrzésében

Az előadás a digitális és immerzív technológiában rejlő potenciált mutatja be, melynek segítségével a múzeumokban jelentős közös élményeket lehet létrehozni.

A prezentáció bemutatja a „Rebel Bodies” című utazó kiállítást, melyet nemzeti és nemzetközi művészi közösségek segítségével hoztak létre, és 2015 márciusában nyitottak meg a kanadai Musée de la civilization-ben. A projekt a kortárs táncra fókuszál, a kiállítás túllépi a hagyományos múzeumlátogatási élmény határait, a látogatók bevonásával közelebb hozza a szellemi kulturális örökséget. A kiállítás fő alkotóeleme a Danser Joe nevű táncstúdió, amely progresszíven alakítja át a passzív, információgyűjtő múzeumlátogatást egy interaktívabb, inspiráló lehetőséggé a művészek és a látogatók számára. A digitális média és az immerzív technológia segítségével a múzeumlátogató Joe részévé válhat, amelyet egy québeci táncos-koreográfus, Jean-Pierre Perreault hozott létre 1983-ban. A stúdióban a művészek és a látogatók aktív résztvevőkké válnak, közös erőfeszítéssel járulnak hozzá ahhoz, hogy az újbóli eljátszással újraértelmezzék és megőrizzék a színdarab emlékét.

 

Prezentáció letöltése

 

Tags:

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ