Tarr Hajnalka: Fiatal autista alkotók művei a virtuális valóságban - Kiállítások digitalizálása és publikálása online

Az Autistic Art Alapítvány 2010-ben indította el autizmus specifikus művészeti programját, melynek keretében a lakóotthonokban élő fiatalok alkothatnak.

Az autisták rajzainak számos olyan jellemzője van, mint például a repetíció, szerialitás, rendszerekhez való vonzódás, vagy geometrizáló tendenciák amelyek mentén izgalmas kapcsolatot találhatunk a kortárs művészetben fellelhető jelenségekkel. Erre a kapcsolatra épül legutóbbi kiállításunk is, ahol 39 hazai kortárs művészt állítottunk ki nyolc autizmussal élő alkotónkkal „Autizmus mint metafora” címmel a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben és a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban. Ennek a kiállításnak az anyagát bedigitalizáltattuk, virtuális szemüveg segítségével így továbbra is „látogatható” ez a páratlan anyag. A virtuális térben való találkozás az autizmussal különösen figyelemreméltó kapcsolat, lévén az autizmus a maga zártságával, izolált belső világával egyfajta speciális virtuális világ.

A Walter's Cube lehetővé teszi múzeumok és intézmények számára, hogy a kiállításaikat online elérhetővé tegyék. A technológia a legjobb kiállítás élményt biztosítja akkor, hogy ha a látogatónak nincs lehetősége a kiállítás fizikai megtekintésére. A digitális kiállítás mobilon, számítógépen és VR eszközön is elérhető. A Walter's Cube egy olyan fotó alapú technológiát fejlesztett ki galériák és múzeumok számára amivel lehetőségük van a kiállítási élmény digitalizálására és online megosztására. Az előadás során bemutatjuk a technológiát és egy konkrét kiállításon keresztül bemutatjuk a folyamatot egy intézmény szemszögéből.

Tags:

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ