A Louvre és az Orsay múzeumlátogatást szervez fogvatartottaknak

Mit nyújthat a művészet a foglyoknak fogvatartásuk alatt? Hogyan járulhat hozzá jövőbeli reintegrációjukhoz? Immár hat éve fut egy ambiciózus kulturális program börtönlakók részére, melyet a Musée d’Orsay, a Louvre az Amandiers Színház és a nanterre-i börtön szervez. Művészeti műhelyfoglalkozások, múzeumlátogatások, színházi előadások azoknak, akikről sokan jobban szeretnénk inkább megfeledkezni.

A Beaux Arts magazin munkatársa részt vett olyan különleges múzeumi sétán, melyet nem átlagos állampolgároknak szerveztek a Musée d’Orsay-ban. Börtönlakók csoportjával együtt nézte meg a 19. századi francia művészet és az impresszionizmus remekműveit. Ilyesmire évente 3-4 alkalommal kerül sor az Orsay-ban, illetve a hozzá tartozó Orangerie-ben.



A múzeumlátogatáson kívül azok a fogvatartottak, akik résztvehetnek a projektben, képzőművészeti alkotóműhelybe járhatnak és saját színházi előadást adnak elő profi színházi segédlettel, a díszleteket és a maszkokat azonban saját maguknak kell megalkotniuk. A tavalyi évben a téma a szörnyek voltak.

Miközben a múzeumban sétálnak- civil ruhában, akárcsak bármelyik látogatócsoport-, két őr kíséri őket, de ahogy a rabok elmondják, az ő vonásaik is kisimulnak a múzeumba lépve- a börtön falai között nem ilyen kedvesek. A múzeumban nincs értelme szigorú biztonsági óvintézkedésre. Ugyanis a múzeumlátogatás relatív szabadságot jelent, ez egyetlen hely, ami kíváncsiságot, nyitottságot ébreszt résztvevőkben: azt, amit a börtön falai között nem tapasztalnak meg. A legtöbb fogvatartott akkor jár először az Orsay-ban, még ha más, kisebb múzeumba el is jutott iskolásként. A program egyik legnagyobb pozitív hatása, amikor a programkoordinátorok szembetalálkoznak egykori cellalakókkal a múzeumban. Merthogy visszatérnek baráttal, barátnővel, családdal. Minden rosszban van valami jó: ha nem lettek volna bezárva, nem tudták volna, hogy ilyesmi is létezik a világon. Ráadásul szabadulásuk után ingyenbelépőt kapnak.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ