Image

Európai uniós támogatási lehetőségek múzeumoknak - időpont: 2021.05.19-20, SZERDA - CSÜTÖRTÖK: 10.00 - 12.30

Fontosnak tartjuk, hogy a kulturális intézmények a hazai és nemzetközi pályázati lehetőségekkel is tisztában legyenek, és így többféle fejlesztéssel tervezhessenek a közgyűjteményekben. Emellett célunk, hogy felhívjuk a magyarországi közgyűjteményekben dolgozó munkatársak figyelmét az elérhető kutatói és intézményi munkatársi mobilitási lehetőségekre.
Az EU új pályázati lehetőségeit ismertető kétnapos programunk során mindenki hasznos ismeretekhez juthat. Az előadások nem csak a pályázási feltételekről és a folyamat fontos fázisairól szólnak, hanem sikeres múzeumi projektek vezetőitől elsőkézből tudjuk meg a pályázás fortélyait, előnyeit és buktatóit is.
RÉSZLETES PROGRAM HAMAROSAN
Image

Múzeumok műemlékekben - időpont: 2021.04.22, CSÜTÖRTÖK: 10.00 - 11.30

Ma Magyarországon 875 muzeális intézmény műkődik a https://muzeumstat.hu/hu/connection statisztikai oldal szerint. Nincsenek pontos adatok róla, de valószínűsíthető, hogy az intézmények 80% valamilyen műemléki besorolásban lévő épületben végzi tevékenyéségét. Az intézményvezetők kapacitásán és sokszor múltbéli tapasztalatain múlik, hogy amikor fejleszteni, korszerűsíteni szeretnének, ne hátráljanak meg, mert úgy érzik nem tudnak megfelelni a magyar műemlékvédelmi elvárásoknak. Az MNM OMMIK webinárium célja, hogy tájékoztatást adjon a mai magyar műemlékvédelmi jogszabályi környezetről, az eljárás folyamatáról valamint praktikus tanácsokkal és példákkal is támogassa a magyar múzeumi szakmát, egyben felületet adjon kérdések, felvetések megvitatására. A webinárium szakmai partnere az Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MEM-MDK), a Kiskun Múzeum és az MNM Rákóczi Múzeuma
Image

Inkluzív múzeum: esélyegyenlőség és egyenlő esélyű hozzáférés - időpont: 2021.06.10. CSÜTÖRTÖK: 10.00 - 12.30

Az inklúzió és a méltányosság nem pusztán demográfiai mutatókon és statisztikákon múlik: nem arról van szó, hány fogyatékos vagy hátrányos helyzetű személy jut el egy programra. Lényege az, hogy a múzeumba érkező látogató hovatartozására, hátterére és helyzetére való tekintet nélkül úgy érezze, helye van itt.

Hogyan lehet egy múzeum inkluzív? Mit és hogyan kell kommunikálni, hogy a fogyatékkal élőknek is legyen múzeumi élménye? Érzékenyítés és praktikus tanácsok az NFSZK szakemberétől, Farkasné Gönczi Ritától.

RÉSZLETES PROGRAM HAMAROSAN
"...meg kell találni a közös nevezőt a makroszintű vezetői döntések és a látogatók érzékenységét, érdeklődését, igényeit mikroszinten figyelembe vevő kiállítási stratégiák között."

"Kultúra, kreativitás és befogadó társadalom” avagy “Culture, Creativity and Inclusive Soceity”

"A jövőképe, hogy támogassa az együttműködést az örökség, a kultúra, a fenntarthatóság, az éghajlat-tudomány és az éghajlatváltozás területei között, új megközelítéseket inspiráljon és ösztönözze az európai össezfogást egy megvalósítható zöld átalakításért"