Image

Inkluzív múzeum: esélyegyenlőség és egyenlő esélyű hozzáférés - időpont: 2021.06.10. CSÜTÖRTÖK: 10.00 - 12.30

Az inklúzió és a méltányosság nem pusztán demográfiai mutatókon és statisztikákon múlik: nem arról van szó, hány fogyatékos vagy hátrányos helyzetű személy jut el egy programra. Lényege az, hogy a múzeumba érkező látogató hovatartozására, hátterére és helyzetére való tekintet nélkül úgy érezze, helye van itt.

A múzeum mindenkié, mégsem jut el mindenki a kiállításokra, aki szeretne. Mit tehet a múzeum azért, hogy a társadalom minél szélesebb rétegei- beleértve a fogyatékossággal élő társainkat- számára megközelíthetővé, elérhetővé váljon? Mi segíti a különböző igényű csoportok szükségleteinek minél jobb megértését, hogyan válik számukra is élménnyé a múzeumlátogatás? Múzeumok és segítő szervezetek együttműködéséről, fenntartható inkluzív stratégiákról beszélget Farkasné dr. Gönczi Rita, az NFSZK szakembere és Bakonyi Eszter, a Gödöllői Városi Múzeum igazgatója.

RÉSZLETES PROGRAM HAMAROSAN
Image

Európai uniós támogatási lehetőségek múzeumoknak - időpont: 1. nap: május 19., SZERDA, 10.00 - 12.30 - 2. nap: május 26., SZERDA, 10.00 - 12.30

Fontosnak tartjuk, hogy a kulturális intézmények a hazai és nemzetközi pályázati lehetőségekkel is tisztában legyenek, és így többféle fejlesztéssel tervezhessenek a közgyűjteményekben. Emellett célunk, hogy felhívjuk a magyarországi közgyűjteményekben dolgozó munkatársak figyelmét az elérhető kutatói és intézményi munkatársi mobilitási lehetőségekre.
Az EU új pályázati lehetőségeit ismertető kétnapos programunk során mindenki hasznos ismeretekhez juthat. Az előadások nem csak a pályázási feltételekről és a folyamat fontos fázisairól szólnak, hanem sikeres múzeumi projektek vezetőitől elsőkézből tudjuk meg a pályázás fortélyait, előnyeit és buktatóit is.
RÉSZLETES PROGRAM HAMAROSAN
Image

Múzeumok műemlékekben - 2021.04.22, CSÜTÖRTÖK: 10.00 - 11.30

Ma Magyarországon 875 muzeális intézmény műkődik a https://muzeumstat.hu/hu/connection statisztikai oldal szerint. Nincsenek pontos adatok róla, de valószínűsíthető, hogy az intézmények 80% valamilyen műemléki besorolásban lévő épületben végzi tevékenyéségét. Az intézményvezetők kapacitásán és sokszor múltbéli tapasztalatain múlik, hogy amikor fejleszteni, korszerűsíteni szeretnének, ne hátráljanak meg, mert úgy érzik nem tudnak megfelelni a magyar műemlékvédelmi elvárásoknak. Az MNM OMMIK webinárium célja, hogy tájékoztatást adjon a mai magyar műemlékvédelmi jogszabályi környezetről, az eljárás folyamatáról valamint praktikus tanácsokkal és példákkal is támogassa a magyar múzeumi szakmát, egyben felületet adjon kérdések, felvetések megvitatására. A webinárium szakmai partnere az Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MEM-MDK), a Kiskun Múzeum és az MNM Rákóczi Múzeuma

Múzeumok műemlékekben webinárium - 2021. április 22.

PÁLYÁZATI HÍREK

Inkluzív Múzeum