Image
2013        2014        2015        2016        2017        2018       2019      2020      2021     2023

MuseumDigit 2014

2014. november 5-én és 6-án második alkalommal került megrendezésre a MUZEUM@DIGIT konferencia a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. A rendezvény két napja alatt 29 előadás mutatta be a múzeumi digitalizálás, a digitális múzeum jelenlegi trendjeit és perspektíváit, továbbá a résztvevők az előadásokon megismerkedhettek a hazai és külföldi gyűjteménykezelő rendszerekkel, internet alapú megjelenési formákkal és a digitális technológia által nyújtott lehetőségekkel.  A rendezvényen összesen 245 fő vett részt, 97 intézményből közel 200 magyar és külföldi érdeklődő érkezett, továbbá jelentős számban jelentek meg a kilenc kiállító cég képviselői is. 
Image
ELŐADÓK

Bánki Zsolt
Petőfi Irodalmi Múzeum

Magyar nyelv és irodalom szakos tanár, könyvtáros - informatikus. 2006 óta a Petőfi Irodalmi Múzeumban dolgozik, jelenleg a Könyvtár és Informatika főosztályvezetője. Szakterülete a múzeumi informatika és a múzeumi könyvtár, a kulturális örökség digitális megőrzése. A Petőfi Irodalmi Múzeum informatikai fejlesztési koncepciójának kidolgozása mellett a múzeumi integrált gyűjteménykezelő rendszer alkalmazásával, fejlesztésével foglalkozik. Több Európai Uniós projekt vezetője. Az EMMI által megbízott múzeum-informatikai vezető szakfelügyelő.


Berger Ágoston
Monguz Kft.

2008-ban végzett a Szegedi Tudományegyetemen biológusként, majd 2010-ben ugyanitt programtervező informatikusként. A Monguz Kft-hez egy éves, a Nokia Siemens Networks-nél töltött szakmai gyakorlat után került 2009-ben, ahol a Qulto (korábban HunTéka) fejlesztésével foglalkozik, könyvtári és múzeumi területen egyaránt. Az aggregáció kérdésével a Europeana Inside projekt kapcsán kezdett el foglalkozni, az ott megvalósult eredményekre és szoftverekre jelenlegi projektjük is erősen épít.


Boros Ildikó
Országgyűlési Könyvtár

Az Országgyűlési Könyvtár KKI Gyűjteményszervezési osztályának osztályvezetője. A Digitalizált Törvényhozási Tudástár (DTT1) projekt projektmenedzsment munkacsoportjának tagja.


Dancs Szabolcs
Országos Széchényi Könyvtár

Az Országos Széchényi Könyvtár projektigazgatója, korábban (2011-2014 között) ugyanott gyűjteményszervezési igazgató. 2013 ősze óta az ELDORADO projekt vezetője. 2010-ben megszervezte a nemzeti könyvtár addig elektronikusan feltáratlan állományrészeinek feldolgozását, amelynek nyomán felállhatott az ezzel a céllal létrehozott új szervezeti egység (Retrospektív Feldolgozó Osztály). Ezt megelőzően két évig vezette az MTA Könyvtára Gyűjteményszervezési Osztályát, amellyel együtt járt a három korábbi szervezeti egység összevonásából eredő szervezési feladatok ellátása, beleértve a munkafolyamatok újragondolását, optimalizálását. Dancs Szabolcs 2004 óta publikál szakmai lapokban, sok éven át dolgozott a Könyvtári Figyelőnek lengyel, szlovák és cseh nyelvű referálóként. Jelenleg a Könyv, Könyvtár, Könyvtáros szerkesztőbizottságának és a Tudományos és Műszaki Tájékoztatás tanácsadó testületének tagja. Diplomáit Pécsett és Debrecenben szerezte. Több hazai és nemzetközi konferencia, műhelybeszélgetés résztvevője és szervezője, valamint évek óta képviseli a nemzeti könyvtárat az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Kommunikációs és Információs Szakbizottságában.


Egor Yakovlev
IZI.travel

1980-ban született Moszkvában. 2011 óta üzletfejlesztőként és kreatív vezetőként dolgozik egy holland vállalatnál, az IZI Travel-nél, amely audo-guide-ok számára fejleszt nyílt forráskódú platformokat. Ezt megelőzően a kartográfia, a 3D modellezés és gépjármű navigáció területén dolgozott. 


Fehér András
Humansoft Kft.

Mérnök, közgazdász, a Humansoft Kft. üzletágvezetője, a Mensor3D Kft. cégvezetője. A 3D technológiák alkalmazásának kutatására több projektet vezetett, legutóbb a SziME3D projekt keretében azt a kutatást, amely a kulturális örökség megőrzésének területén elemezte a technológia felhasználhatóságát. A technológiai kutatások mellett foglalkozik a megmentett örökségek fenntarthatósági és menedzselési kérdéseivel is.


Fukker Gabriella
Nemzetgazdasági Minisztérium

A Közlekedési és Vízügyi Minisztérium, majd a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetőjeként részt vett a 2004-2006-os, majd a 2007-2013-as Európai Uniós programtervezésben. 2007 és 2013 között a vállalati szektorban dolgozott tanácsadóként, majd cégtulajdonosként. 2013 őszén visszatért a közigazgatásba, ahol a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetőjeként elsősorban az európai uniós tervezésért, azon belül is a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programért (GINOP) felel.


Jasper Visser
The museum of the future

Jasper Visser egy változás menedzser, újító és facilitátor. Speciális területe a kultúra, az kulturális örökség és a művészetek. Több mint tíz éves nemzetközi tapasztalattal a háta mögött különféle intézményeknek segít stratégiaalkotásban, csapatépítésben és üzleti tanácsadásban. Számos startup társalapítója, a „Digitális elkötelezettség keretrendszere” mű szerzője, a The Museum of the Future bloggere.


Joris Pekel
Europeana

Joris Pekel a kulturális örökség közösség koordinátora az Europeana Alapítványnál. Az Europeanánál végzett munkája során szorosan együttműködik kulturális intézményekkel, hogy a kulturális örökséget mindenki élvezhesse és újrahasznosíthassa. Az OpenGLAM Network koordinátora, mely szervezet célja, hogy szabad hozzáférést biztosítson a képtárakban, könyvtárakban, levéltárakban és múzeumokban található kulturális örökséghez, valamint összehozza azon szervezeteket, intézményeket és magánszemélyeket, akik osztoznak a fenti célkitűzésben. 


Kelemen Csaba
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Kelemen Csaba (1977) a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) főosztályvezető-helyettese. A Budapesti Corvinus Egyetemen folytatott közgazdasági tanulmányokat nemzetközi kapcsolatok szakirányon, doktori tanulmányait is itt fejezte be 2012-ben. Szakmai pályafutását az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban kezdte, majd az ezzel foglalkozó minisztériumok információs társadalomért felelős területein folytatta. 2010 óta dolgozik az NFM Infokommunikációért felelős Államtitkárságán, ahol az iparág stratégiai, fejlesztéspolitikai kérdéseivel foglalkozik. 2012 áprilisa óta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációs Projektmenedzsment Főosztályának helyettes vezetője.


Kelly Cannon
Museum of Modern Art

Kelly Fulbright ösztöndíjasként a két világháború közötti és a kortárs magyar fotográfiát kutatja. Budapesti munkájának fő célkitűzése a digitális hozzáférés biztosítása a művészettörténeti forrásokhoz. A New York-i Museum of Modern Art Thomas Walther Gyűjteményének munkatársa, feladatai közé tartozik a katalogizálás, a digitális stratégia, valamint a modern fényképészet kutatását lehetővé tévő digitális kutatási platform megalkotásában való részvétel. Ezt megelőzően kutatási asszisztensként dolgozott az „International Center of Photography’s 2014 Triennial” nevű szervezetnél, valamit szerkesztői asszisztensként az „Aperture Foundation”-nél. 


Kókay Nagy Tímea
Concerto Budapest

Közgazdászként végzett, kulturális területen 2004 óta dolgozik, korábban a Budapest Film Zrt. projekt menedzsereként, majd stratégiai igazgatójaként, jelenleg a Zeneakadémia rezidens zenekarának, a Concerto Budapestnek a marketing menedzsereként. A kultúra és digitalizáció rendkívül sokrétű és szerteágazó kapcsolatával 2011-ben kezdett el foglalkozni, gyakorlati tapasztalatait a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola digitális marketing szakképzésén bővítette.


Kómár Éva
Petőfi Irodalmi Múzeum

Múzeumi könyvtáros, múzeumi szakinformatikus, 1993 óta a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa. A kilencvenes években fő munkaköre a muzeális értékű írói hagyatékok gondozása volt. 2003 óta foglalkozik a múzeumi szakanyagok adatbázisrendszerekben történő feltárásának formai és tartalmi módszertani kérdéseivel, a digitális tartalmak online publikációjának lehetőségeivel. Részt vesz a hazai múzeumi ágazati aggregációs szolgáltatás előkészítésében, valamint nemzetközi projektekben a múzeumi digitális tartalmak szolgáltatásának kidolgozásában. Jelenlegi szakterülete az integrált múzeumi gyűjteménykezelő rendszerek szervezése, működtetése és a kiállítások informatikai támogatása új technológiák segítségével.


Lovas Lajos
Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet főigazgatója, 1967-ben született Budapesten. Tanár, szociológus, az ELTE Irodalomtudományi Doktori Iskolájának doktorandusza, kétszeres Zsoldos Péter-díjas író, az Írószövetség tagja. 2011-től miniszteri biztosként a Magyar Nemzeti Digitális Archívum megalapításáért felel, még ezévben pályázati úton elnyeri az intézmény főigazgatói megbízatását. Korábban a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kulturális Államtitkárságán a digitalizációért felelős főosztály vezetője, illetve többek között a Magyar Távirati Iroda általános-, szakmai alelnöke, a Környezettudatos Nyilvánosságkutató Intézet első igazgatója.


Mischinger Balázs
Basiliskus Kft.

Mischinger Balázs a Basiliskus 3D Grafikai Stúdió technológiai vezetője. Cégük jelenleg 2 db 3D szkennerrel és 4 db 3D nyomtatóval dolgozik, és az olyan területeket próbálnak kiszolgálni, ahol még egyáltalán nincs elterjedve ez a technológia (múzeumok, ötvösök, modellezők, társasjáték készítők, animáció készítők, stb.). Céljuk, hogy a legváltozatosabb problémákra is tudjanak különböző 3D megoldásokkal szolgálni, ami mind árban mind minőségben lehetőséget biztosít partnereik számára, hogy kiválaszthassák a Nekik legmegfelelőbb megoldást. 


Nagy Magdolna
Múzeumi Oktatási és Képzési Központ

2012 decembere óta vezeti a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központ marketing és kommunikáció tevékenységét, ezen belül a MOKK honlapjának, továbbá a Múzeumok Őszi Fesztiválja arculatának, honlapjának és kommunikációjának megújítását. Kulturális online marketinggel 7 éve foglalkozik (British Council), korábban nemzetközi cégek marketing kommunikációs területét irányította. Közgazdász alapképzettsége mellett marketing és MBA diplomákkal rendelkezik. 


Németh Edina
Nemzeti Innovációs Hivatal

1999 óta foglalkozik európai kutatási programokkal, információs és kommunikációs technológiai projektek, pályázók támogatásával. Az Európai Uniós kutatási keretprogram támogatásával az ötödik keretprogram óta foglalkozik, számos projekt megvalósításában, európai szakmai munkacsoportokban vett részt (Európai Kutatási Térség, ICT kutatási portál, EU13).   Jelenleg a Nemzeti Innovációs Hivatal megbízásából a Horizont 2020 ICT és FET programok nemzeti kapcsolattartója és programbizottsági tag.


Peregovits László
Természettudományi Múzeum

1983-ban végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szakbiológusként, majd ezt követően 30 évig volt a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusa. Érdeklődési és kutatási területei: taxonómia, biogeográfia, biológiai adatbázisok, kulturális örökség digitalizációja. 2000-es évektől számos Európai Uniós projekt tervezésében vett részt, majd később a magyar csapat vezetője volt (pl. BHL-Europe, BioCase, Fauna Europe, STERNA, Synthesys). 1985-től a Pars Kft. vezetőjeként szerkesztéssel, nyomdai előkészítéssel, adatbázisok tervezésével foglalkozik. Cégük végezte pl. a Magyar Lóverseny Vállalat versenyeztetési rendszerének és lapkiadásának digitális alapokra helyezését.


Peti Péter
Tripont Fotó Videó Kft.

Távközlési mérnöki diplomával a Malévnál dolgozott évtizedeken keresztül. A rendszerváltozás után a magánszférában helyezkedett el, több területen kamatoztatta rendszerszemléletű megközelítését. 1988 óta foglalkozik a digitális képrögzítés elméletével és gyakorlatával. Alapítója az ezredforduló óta működő www.terasz.hu  internetes kulturális magazinnak. Fotográfusként az utóbbi években fordult érdeklődése a műszaki fotográfia felé.


Rajczy Miklós
Természettudományi Múzeum

1976-ban végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szakbiológusként, PhD fokozatot botanikusként szerzett (moharendszertan). 1976-tól a Magyar Természettudományi Múzeum Mohagyűjteményének vezetője, majd informatikus, 1989-től 2014-ig a Múzeum informatikai vezetője. A 80-as évektől kezdve foglalkozik gyűjteményi és tudományos adatbázisokkal. Adatbázisépítési projektek tervezője, résztvevője és vezetője. Számos EU-s projekt informatikai felelőse, mint a MUSoNET, STERNA, BHL-Europe, EDIT, Natural Europe, Synthesys.


Ritter Dávid
NIIF Műszaki Tanács

2005 óta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Igazgatóságának vezetője. Az egyetem informatikai infrastruktúrájának és szolgáltatásainak (amelyek hazai viszonylatban meglehetősen sokszínűek) működtetéséért, menedzseléséért, fejlesztéséért felel. A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet Műszaki Tanácsának elnökeként pedig a hazai felsőoktatás, kutatóintézetek és közgyűjtemények informatikai technológiákkal kapcsolatos alkalmazási, fejlesztési és integrációs lehetőségeivel foglalkozik. Mindkét területen különösen izgalmasnak találja a szolgáltatáskonszolidációs lehetőségek, a tartalommenedzsment és az új technológiák bevezetésének kérdéseit, illetve ezen területek érdekes kölcsönhatásait.


Ruttkay Zsófia
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Ruttkay Zsófia (PhD) 25  évig dolgozott hazai és holland akadémiai intézményekben informatikus kutatóként, a mesterséges intelligencia és  a számítógépes grafika területén. Úttörő kutatásai - többek között a virtuális emberek témakörében - nemzetközileg elismertek. A külföldön tapasztaltak alapján itthon a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docenseként megalapította a Kreatív Technológia Labort.  A Labor interdiszciplináris kutatások és kísérletek keretében azt vizsgálja, hogy új műfajok megteremtésével  miként lehet a tanulás, olvasás, illetve kulturális örökség megőrzésének szolgálatába állítani a technológia nyújtotta lehetőségeket.


Serfőző Szabolcs
Iparművészeti Múzeum

PhD, művészettörténész, múzeumi szakinformatikus. 2011 óta az Iparművészeti Múzeum munkatársa, az intézmény on-line gyűjteményi adatbázisának szerkesztője, 2012–2014 között a PartagePlus projekt szakmai koordinátora.


Sor Zita
Magyar Nemzeti Múzeum

A MNM fotórestaurátora. 2001-ben végzett a Miskolci Egyetemen kulturális antropológia szakán, majd 2011-ben a Képzőművészeti Egyetem tárgyrestaurátor szakának papír és bőr specializációján. 2003-ban kilenc hónapot töltött gyakorlaton a George Eastman House fotórestaurátori műhelyében. Elvégezte a Getty Conservation Institute és a pozsonyi Képzőművészeti Egyetem “Fundamentals of the Conservation of Photographs” elnevezésű fotórestaurátori képzését, majd felvételt nyert ugyanennek a programnak emelt szintű fotórestaurátori képzésébe.


Sz. Fejes Ildikó
Magyar Nemzeti Múzeum

1967-ben született Budapesten, egyetemi tanulmányai végén az ELTE Bölcsészettudományi Karán történelem és régészet szakon fejezte be. 2008-ban posztgraduális képzés keretében a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán okleveles európai szakértő diplomát szerzett, 2014-ben a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán Arts&business manager képesítést. Több mint húsz éve dolgozik a Magyar Nemzeti Múzeumban: többek között adatbázis építésekben, internetes és multimédia tartalomfejlesztési projektekben vett részt, európai uniós projektekben intézményi projektmenedzsment feladatokat látott el. Több éve a MNM minőségirányítási rendszerének belső auditora, vezető auditori képesítéssel. 2011 óta az Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ (OMMIK) vezetője. 


Szatucsek Zoltán
Magyar Nemzeti Levéltár

A Magyar Nemzeti Levéltár Szakmai Koordinációs Központjának vezetője, főlevéltáros. Debrecenben szerzett történész diplomát, 1997 óta az Országos Levéltár munkatársa. Szakterülete az elektronikus iratok megőrzése és a levéltári digitalizálás. Tagja az Európai Bizottság levéltári szakértői csoportjának, elnöke az Bizottság által alapított DLM Forum Alapítványnak és képviseli az MNL-t az Európai Levéltári Portál projekt Végrehajtó Bizottságában. Kezdeményezője és az MNL oldaláról vezetője volt a 2013-ban befejezett Elektronikus Levéltári projektnek. Jelenlegi érdeklődése a levéltártörténet, levéltárelmélet és a levéltár helye a modern társadalom memóriaintézményei között. 


Tari János
AVICOM

Az AVICOM elnöke, egyetemi docens a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának Kommunikáció és Médiatudományi Tanszékén. 33 év Néprajzi Múzeumban végzett főmuzeológusi tevékenység során számos néprajzi és antropológiai dokumentumfilm, interaktív múzeumi kiállítás, audiovizuális installáció és publikáció alkotója, valamint a néprajzi digitális filmarchívum létrehozója, 1992 óta az AVICOM tisztségviselője.


Tóvári Judit
Eszterházy Károly Főiskola

Tóvári Judit az ELTE-n szerzett történelem-könyvtár szakos oklevelet, PhD minősítését történelemtudományi témában  érte el. Alap-, mester- és doktori képzésben tanít az Eszterházy Károly Főiskolán és az ELTE-n. Kutatási területei: digitális könyvtárak forrásai; elektronikus bibliográfiai források könyvtári feldolgozása; e-learning-módszertan.

ELŐADÁSOK
KIÁLLÍTÓK
Basiliskus
Sztaki
Qulto
IPC
Tripont
LFP
Piksys
Digitár

0
Konferencia
0
Előadó
0
Előadás
0
Résztvevő

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ