MUZEUM@DIGIT 2017 Előadók

 Az előadók bemutatkozása és előadásuk bemutatása folyamatosan bővül! 

Simone Stoltz

Simone Stoltz

Simone Stoltz az amszterdami Reinwardt Akadémia Információtudományi és Média Tanszékének előadója. Korábban gyűjteménymenedzserként több múzeumban – többek között a Rijksmuseumban – is megfordult. Az e-Culture projekttel és a digitalizálással kapcsolatban tanácsadóként is működött néhány évig. Jelenleg örökséggel foglalkozó szakembereket oktat média és információtudomány terén. A legnagyobb kihívás számára az, hogy hallgatói kreatív módon tudják megvalósítani az ötleteiket. Simone számos egyetemen és konferencián tart előadásokat, workshopokat és szemináriumokat Hollandiában és külföldön egyaránt.

Az előadás címe: Médiaoktatás az örökségi szférában


Elżbieta Wysocka

Elżbieta Wysocka

Elżbieta Wysocka a varsói Nemzeti Filmarchívum – Audiovizuális Intézet film-megőrzési és digitális repozitórium főosztályának a vezetője. 2010 óta ő felel az archívum digitális gyűjteményéért, valamint a digitális katalogizálás terén a sztenderdek és specifikációk megvalósításáért. Restaurátor tanulmányai végén szakdolgozatát a videó megőrzésről írta 2006-ban. Miután a Nemzeti Filmarchívum munkatársaként megkezdte karrierjét, doktori értekezését a film-, videó-, előadóművészet és netes művészet megőrzésének elméletéről és gyakorlatáról írta a krakkói Szépművészeti Akadémián. Értekezésével megnyerte a lengyel Nemzeti Kulturális Központ legjobb tudományos értekezések számára kiírt versenyét.

Az előadás címe: Filmarchívumok és új média gyűjtemények a művészeti múzeumokban


Micsik András

Micsik András

Dr. Micsik András az MTA SZTAKI tudományos főmunkatársa. Legújabban a Szemantikus Web és a Linked Open Data alkalmazási lehetőségeit kutatja különböző környezetekben. Az itt bemutatott Courage projekt informatikai felelőse. 20-nál több nemzetközi és magyar K+F projektben dolgozott webszolgáltatások, digitális könyvtárak és csoportmunka támogatás témakörökben. Rendszeresen részt vesz a TPDL, Semantics és CEDEM konferenciák programbizottságában, a Budapest Open Knowledge Meetup társzervezője.

Az előadás címe: A COURAGE projekt


Rutger Rozendal

Rutger Rozendal

Rutger Rozendal a Noterik cég ügyvezető igazgatója. A cégnél 2003 óta tevékenykedik, az első években ő foglalkozott a webcasting szolgáltatások koordinációjával és megvalósításával. 2009 óta a Noterik stratégiájáért felel, 2015-től kezdve pedig a cég fókuszát az online videókról a többképernyős alkalmazások felé fordították. 2016-ban részt vett a SPACE projektben, melyet a MuPop szolgáltatás követett, napjainkban pedig olyan lehetőségek után kutat, melyek a digitalizált örökséghez való hozzáférést múzeumszerű élménnyé alakítják.

Az előadás címe: MuPop Museum


Drótos László

Drótos László

Drótos László, az Országos Széchényi Könyvtár E-könyvtári Szolgáltatások Osztályának könyvtárosa 1994, a Magyar Elektronikus Könyvtár elindítása óta foglalkozik digitális dokumentumok megőrzésével. A MEK mellett közreműködött később az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis, valamint a Digitális Képarchívum létrehozásában is. 2006-ban javaslatot tett egy Magyar Internet Archívum megalapítására. 2017 elejétől az OSZK webarchiválási pilot projektjének témafelelőse.

Az előadás címe: Webmúzeum, webkönyvtár, weblevéltár: közgyűjteményi felelősség a digitális kultúra megőrzésében


Németh Márton

Németh Márton

Németh Márton az Országos Széchényi Könyvtár E-könyvtári Szolgáltatások Osztályának web-könyvtárosa. A Debreceni Egyetem Informatikai Kar doktori iskolájában folytat párhuzamosan PhD tanulmányokat, a szemantikus webet érintő közgyűjteményi szabványok, fejlesztések irányában. 2005-től 2012-ig az Országos Széchényi Könyvtár Informatikai Igazgatóságának munkatársa volt. Számos digitális könyvtári fejlesztési projektben vett részt. 2011-től 2013-ig nemzetközi digitális könyvtári mesterképzés keretében Oslóban, Tallinnban és Pármában bővítette ismereteit digitális közgyűjteményi területen. Figyelme a Monguz Kft. munkatársaként a legutóbbi időkben fordult az erőteljesen kibontakozó digitális múzeumi terület irányába. 2017. májusától a webarchiválási projekt keretei között ismét az Országos Széchényi Könyvtár munkatársaként tevékenykedik.

Az előadás címe: Webmúzeum, webkönyvtár, weblevéltár: közgyűjteményi felelősség a digitális kultúra megőrzésében


Kecskeméti Gergely

Kecskeméti Gergely

Kecskeméti Gergely (1983) informatikus könyvtáros, tartalomszolgáltatás szakirányon végzett a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. 2010 óta a kölcsönző csoport vezetője az SZTE Klebelsberg Könyvtárában. 2014-ben elnyerte a Magyar Könyvtárosok Egyesülete és az Informatikai és Könyvtári Szövetség által kiírt „Az év fiatal könyvtárosa” címet. Az országos könyvtári statisztika megújításán dolgozik, többek között a KSH Könyvtárral és az MTA Könyvtár és Információs Központtal együttműködve.

Az előadás címe: A múzeumok nyomában: megújulás előtt az országos könyvtár-statisztikai adatgyűjtési rendszer


Rózsa Dávid

Rózsa Dávid

Rózsa Dávid (1982) könyvtáros. 2010-ben a Pécsi Tudományegyetemen történelem alapszakos bölcsészként, 2013-ban a Szegedi Tudományegyetemen informatikus könyvtárosként végzett. 2010 óta a KSH Könyvtár munkatársa, 2013 novemberétől főigazgató-helyettese. Könyvtár- és statisztikatörténettel, valamint a tudományos könyvtárügy aktuális kérdéseivel foglalkozik. Több mint száz publikáció (könyv, könyvfejezet, folyóiratcikk) szerzője; a Portrék a magyar statisztika és népességtudomány történetéből című életrajzi lexikon (2014) és a Nemzetközi Statisztikai Figyelő című elektronikus folyóirat (2015–) főszerkesztője. 2016-ban a „Az Év Fiatal Könyvtárosa Díj” különdíjasa.

Az előadás címe: A múzeumok nyomában: megújulás előtt az országos könyvtár-statisztikai adatgyűjtési rendszer


Répászky Lipót

Répászky Lipót

Répászky Lipót kommunikáció-technikai mérnökként végzett 2007-ben a gödöllői Szent István Egyetem Gépészmérnöki karán, audiovizuális szakterületen. 2009-ben broadcast rendszermérnökként csatlakozott a Nemzeti Audiovizuális Archívum IT csapatához, feladata a hosszútávú tárolás és videó kódolási megoldások kidolgozása volt. 2014-től műszaki vezető, majd 2016-tól a NAVA ügyvezetőjeként fő feladatának tekinti egy korszerű, humán bölcsész szaktudás mellett a gépi (kognitív) tudás egyesítésével egy hosszútávú, nyílt, közösségi archívum létrehozását.

Az előadás címe: A közösség szerepe az audiovizuális örökség hosszantartó megőrzésében


Hadzijanisz Konsztantinosz

Hadzijanisz Konsztantinosz

Hadzijanisz Konsztantinosz a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerzett építőmérnöki diplomát. A Mensor3D Kft. munkatársaként földi lézerszkenneléssel, tárgyszkenneléssel valamint légifotózással foglalkozik. Számos hazai és nemzetközi projektet irányított, valamint a terepi adatgyűjtésben és az adatfeldolgozási feladatokban is részt vállalt. Közreműködött több animációs film elkészítésében, valamint szerepet vállalt örökségvédelmi témájú kiállítások rendezésében is.

Az előadás címe: A Seuso-kincs 3D dokumentálása – Módszertan és megvalósítás


Cristiano Bianchi

Cristiano Bianchi

Cristiano Bianchi építészként tevékenykedett, mielőtt bekerült a virtuális környezet és információ architektúra világába. Európa-szerte tart előadásokat, többek között az Egyesült Királyságban, Svédországban, Olaszországban és Németországban. 2003-ban azzal a céllal alapította a Keepthinkinget, hogy vonzó digitális élményeket kreáljanak múzeumok és kulturális intézmények számára. A Keepthinking ma a világ egyik vezető digitális ügynöksége, amely hivatásául tűzte ki a múzeumok online világban történő kiterjesztését.

Az előadás címe: Múzeumi információmenedzsment rendszerek


Antonio Rodríguez

Antonio Rodríguez

Antonio Rodríguez több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a múzeumok, a művészetmenedzsment, a nemzetközi vándorkiállítások, a stratégiai tervezés, a projektmenedzsment és a stratégiai partnerségek terén. Pályafutása során több múzeumban és kulturális intézményben látott el vezetői feladatokat az Egyesült Államokban és Latin Amerikában. Antonio Rodríguez az ICOM Kiállítások Cseréjével Foglalkozó Nemzetközi Bizottságának (ICOM ICEE) elnöke és az Amerikai Múzeumi Szövetség (American Alliance of Museums) latin hálózatának egykori elnöke.

Az előadás címe: Kiállítások határok nélkül: lépjük át a határokat a média és a technológia segítségével!


Tarr Hajnalka

Tarr Hajnalka

Tarr Hajnalka vagyok, képzőművész, az Autistic Art Alapítvány művészeti programjának a vezetője. Nyolc éve foglalkozom lakóotthonban élő, mélyen érintett autista emberekre szabott rajzfoglalkozások fejlesztésével, rajzaik vizsgálatával, az autisták művészetének kortárs művészeti kontextusba helyezésével. Kurátori minőségemben az autista rajzi habitusok és a kortárs művészet közötti kapcsolatot vizsgáló kiállításokat rendeztem a Magyar Nemzeti Galériában, a Virág Judit Galériában, a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben, illetve a Szent István Király Múzeumban. Képzőművészként konceptuális indittatású munkásságom fókuszában a valóság értelmezésének szubjektív, az egyéni tapasztaláson átszűrt stratégiái állnak.

Az előadás címe: Fiatal autista alkotók művei a virtuális valóságban

Kapcsolat

MNM OMMIK

1053 Budapest
Magyar u. 40.
Telefon: 06-1-327-7700/598
E-mail: ommik@hnm.hu
Web: ommik.hu

Kapcsolat

Magyar Nemzeti Múzeum

1088 Budapest
Múzeum krt. 14-16.
Telefon: 06-1-327-7749
E-mail: info@hnm.hu
Web: www.hnm.hu