Muzeum@Digit Konferencia

A Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja által szervezett MUZEUM@DIGIT Múzeumi Digitalizálási Konferencia elsődleges célja, hogy a múzeumi és más közgyűjteményi területen dolgozó kollégák számára - nemzetközi kitekintéssel - bemutatásra és megvitatásra kerüljenek a digitális múzeum, a múzeumi digitalizálás újdonságai, jelenlegi trendjei és perspektívái, a gyűjteménykezelő rendszerek, valamint az internet alapú (webes) megjelenési formák. Első konferenciánkat 2013-ban rendeztük, melyen többek között a szabványosítási lehetőségekkel, valamint jogi kérdésekkel is foglalkoztunk.

A későbbi konferenciákon témáink között megtalálhatóak voltak a 2014–2020-as időszak fejlesztési lehetőségei, különböző aggregációs és digitalizálási projektek, a digitális technológia által nyújtott lehetőségek (storytelling, 3D, gamification, stb.), a múzeumokban alkalmazható innovatív technológiák, a múzeumok társadalommal való együttműködésének lehetőségei, a felhő alapú szolgáltatások jogi vonatkozásai, valamint az adatvizualizáció.

A konferencián a hivatalos program mellett lehetőség nyílik a múzeumi digitalizálás és informatika területéhez kapcsolódó hazai piaci szereplők tevékenységének megismerésére is. Egy kétnapos kiállítás keretében a részt vevő cégek bemutatkozhatnak a közgyűjteményi szakmának és értékes kapcsolatokat teremthetnek.

A MUZEUM@DIGIT konferenciára várjuk:

 • azokat a múzeumi szakembereket és digitális innovátorokat, akik előre szeretnének lépni múzeumuk kommunikációjában és technológiai fejlesztésében,
 • a múzeumi szakma minden képiselőjét, akik érdeklődnek a magyar és nemzetközi projektek iránt,
 • a tágabb közgyűjteményi terület képviselőit és szakértőit,
 • azokat a vállalkozásokat, amelyek kötődnek a kulturális és IKT szektorhoz,
 • és mindenki mást, aki érdeklődik a múzeumok jövője és a kulturális szektor digitális fejlesztései iránt.

 

 • MUZEUM@DIGIT 2013

  MUZEUM@DIGIT 2013

  Első MUZEUM@DIGIT koferenciánkat 2013 júniusában rendeztük. A konferencia két napja alatt, mintegy húsz előadás keretében kerültek bemutatásra és megvitatásra a múzeumi digitalizálás trendjei és perspektívái, valamint a hazai és külföldi gyűjteménykezelő rendszerek. Ezen kívül az internet alapú (webes) megjelenési formákkal, szabványosítási lehetőségekkel, valamint jogi kérdésekkel is foglalkoztunk.

  Bővebben a konferenciáról >>

 • MUZEUM@DIGIT 2014

  MUZEUM@DIGIT 2014

  A 2013-ban rendezett MUZEUM@DIGIT Múzeumi Digitalizálási Konferencia nagy sikerére való tekintettel a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja sorozatteremtő szándékkal 2014-ben is megrendezte a MUZEUM@DIGIT konferenciát.

  A kétnapos rendezvény célja az volt, hogy nemzetközi kitekintéssel bemutassuk és megvitassuk a digitális múzeum, a múzeumi digitalizálás újdonságait, a gyűjteménykezelő rendszereket, valamint az internet alapú (webes) megjelenési formákat. Témáink között megtalálhatóak voltak a 2014–2020-as időszak fejlesztési lehetőségei, különböző aggregációs és digitalizálási projektek, valamint a digitális technológia által nyújtott lehetőségek (storytelling, 3D, stb.).

  Bővebben a konferenciáról >>

 • MUZEUM@DIGIT 2015

  MUZEUM@DIGIT 2015

  A harmadik MUZEUM@DIGIT konferencia célja az előzőekhez hasonlóan az volt, hogy nemzetközi kitekintéssel bemutassuk és megvitassuk a digitális múzeum, a múzeumi digitalizálás újdonságait, trendjeit és perspektíváit. 2015-ben nagy hangsúlyt fektettünk a területet érintő aktuális kérdésekre és a múzeumokban alkalmazható innovatív technológiákra, így témáink között szerepeltek a múzeumok társadalommal való együttműködésének lehetőségei, a felhő alapú szolgáltatások jogi vonatkozásai, az adatvizualizáció, valamint a digitális technológia által nyújtott lehetőségek (pl. gamification a múzeumokban).

  Új nemzetközi programmal bővült a rendezvény, ugyanis a konferenciához kapcsolódóan került megrendezésre az ICOM Új Múzeumi Audiovizuális, Kép- és Hangtechnológiák Nemzetközi Bizottságának (AVICOM) éves fesztiválja, a F@IMP Fesztivál díjkiosztó gálája is, melynek során az elmúlt év legsikeresebb projektjeit díjazták. A konferencia ideje alatt a díjazott produkciók egy kiállítás keretében megtekinthetők voltak, valamint a fesztivál versenyzői közül több audiovizuális, digitális projekt is bemutatkozott a két nap során.

  Bővebben a konferenciáról >>

 • MUZEUM@DIGIT 2016

  MUZEUM@DIGIT 2016

  A 2016-os rendezvényen nagyobb hangsúlyt kívánunk helyezni a múzeumok és a kreatív ipar kapcsolatára, a névterekre és a digitálisan keletkező kulturális örökségre, míg állandóan megújuló, visszatérő témákról is hallhatnak majd a résztvevők, mint például a digitális múzeumi megoldásokról és az aggregációkról.

  Idén is folytatjuk az AVICOM-mal való együttműködést, így a konferencia első napján helyet adunk a FAIMP 2.0 fesztivál díjátadó gálájának.

  Bővebben a konferenciáról >>

 

Kapcsolat

MNM OMMIK

1053 Budapest
Magyar u. 40.
Telefon: 06-1-327-7700/598
E-mail: ommik@hnm.hu
Web: ommik.hu

Kapcsolat

Magyar Nemzeti Múzeum

1088 Budapest
Múzeum krt. 14-16.
Telefon: 06-1-327-7749
E-mail: info@hnm.hu
Web: www.hnm.hu