ommik kukac mnm pont hu +36-1-327-7700/565
MuseumDigit


Örömmel osztjuk meg olvasóinkkal, hogy mától elérhetőek a 2023-as, jubileumi MuseumDigit konferencia videófelvételei a MuseumDigit YouTube csatornáján.

A 2023-as esztendőben változatos és izgalmas előadásokkal készültünk: vendégeink 25 előadást és egy kerekasztal-beszélgetést hallgathattak meg: minden előadás a múzeumi innovációra, a jövő múzeumára reflektált. Különösen fontos volt számunkra, hogy magyar előadók mellett Európa különböző területeiről érkező, a múzeumi és a tágabb értelemben vett közgyűjteményi szektor fontos szereplőit is felkérjük. 

Kedvcsinálóként megosztjuk két kedvenc videónkat, amelyek jól szemléltetik a tavalyi MuseumDigit két fő irányát: egyfelől a múzeumok működését segítő, elgondolkodtató előadásokat hallhattunk, másrészt a múzeumi gyűjteményeket érintő digitális megoldások élvonalába tartozó, újító, mesterséges intelligencia alapú fejlesztéseket ismerhettünk meg. 

 

Goda Gyula: A művészet hatalma és a hatalom művészete / szervezetfejlesztési megfontolások a múzeumok működésében és működtetésében

2023. november 21. kedd

Goda Gyula olyan témáról beszélt, melyről múzeumi körökben kevés szó esik, ám fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A megújuló múzeumi tevékenységek klasszikus muzeológiai megközelítésétől jelentősen eltérően, a pszichológia szemüvegén át mutatta be a múzeumi szervezetfejlesztés lehetőségeit. A közös munka rendkívül jó élményt jelentett, a konferencia szervezése alatti kedves és lelkes hozzáállása példaértékű volt.

Robert G. Erdmann, professzor (Amszterdami Egyetem) és vezető tudós (Rijksmuseum): Régi és új találkozása: a kulturális örökségi területen mindenhol jelenlévő MI víziója

2023. november 22. szerda

Bár a legizgalmasabb előadásért járó díjat nem osztottuk ki, és előfordulhat, hogy a MuseumDigit szervezők között sem lenne teljes az egyetértés, de annyi bizonyos, hogy Robert G. Erdmann előadását mindenki csillogó szemmel hallgatta. A Rijksmuseum vezető tudósa előadásában arról beszélt, hogy hogyan lehet a különböző mesterséges intelligencia alapú applikációkkal hozzáférhetőbbé tenni a közgyűjtemények digitalizált tárgyait, majd online és telefonos alkalmazásait élőben is bemutatta. Már a szervezés során is rendkívül kedves és együttműködő volt, és még a konferencia szünetei alatt is rendelkezésre állt az érdeklődők számára. 

 

A videók megjelenésén túl még egy jó hírrel szolgálhatunk: idén is megrendezzük a régió vezető, múzeumi digitalizációs konferenciáját! Szeretettel várunk mindenkit november végén, a 11. MuseumDigit konferencián!

 

11. MuseumDigit Konferencia

2024. november 28-29.

Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ, Díszterem

 

Hasonlóan a korábbi évek gyakorlatához, idén is számítunk kiállító partnerek, szponzorok csatlakozására. Elsősorban múzeumi szolgáltatásokat, múzeumok és közgyűjtemények által használatos digitális szolgáltatásokat nyújtó cégek jelentkezését várjuk.

Ha úgy érzi, cége szívesen csatlakozna kiállító partnerként vagy szponzorként az immár évtizedes hagyományokra visszatekintő MuseumDigit konferenciához (vagy ismer olyan céget, melyet érdemes lenne megkeresnünk), várjuk jelentkezését a museumdigit@mnm.hu e-mail címen!