ommik kukac mnm pont hu +36-1-327-7700/565

Rólunk

Bemutatkozik az Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ

Az Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ​ 2011 óta működik a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ főosztályaként az Innovációs és Képzési Igazgatóságon belül. Indulásakor elsősorban a múzeumi ágazatért felelős minisztérium adminisztratív feladatait segítette, mára azonban tevékenységi körünk jelentősen bővült: vizsgáljuk a hazai és nemzetközi múzeumi trendeket, kutatásokat folytatunk, elemzéseket készítünk, szakmai rendezvényeket szervezünk, módszertani ajánlásokat dolgozunk ki, továbbá koordináljuk és támogatjuk intézményünk és a múzeumi ágazat digitális átállását.

A Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégiában (KDS) a Magyar Nemzeti Múzeum mint ágazati aggregátor vesz részt. Főosztályunk látja el a projektvezetői feladatokat, a program-koordinációt, folyamatosan fejleszti a MuseuMap szolgáltatást, bővíti a gyűjteményi adatbázist és sikeresen kapcsolja össze Európa legnagyobb, publikus műtárgy-adatbázisával, az Europeana Collections portállal.

Trendformáló céllal kialakítottuk Inkluzív Múzeum tudásbázisunkat, ahol az inklúzió szemléletét, múzeumi alkalmazását, céljait és megoldásait valamint kapcsolódó szervezeteket mutatunk be. 2023-ban Nyitott terek címmel együttműködési megállapodást kötöttünk a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézettel, hogy közös munkánkkal támogassuk a múzeumi inklúziót.

Havonta megjelenő hírlevelünkben a nemzetközi és hazai világ múzeumi híreit, izgalmas szakmai rendezvényeket és remek pályázati lehetőségeket osztunk meg olvasóinkkal. A magyar szakma tájékozódását segítendő Facebook oldalt is működtetünk, Múzeum Most címen, ahol naponta posztolunk érdekes híreket, tanulmányokat, újdonságokat. Angol nyelvű Twitter oldalunkat a külföldi szakma elérésére és nemzetközi konferenciánk, a MuseumDigit rendezvényének népszerűsítésére használjuk.

A sokszínű feladatellátást az OMMIK lelkes munkatársai végzik: muzeológusok, kulturális menedzserek, tartalomszerkesztők és múzeumi informatikusok, akikkel kiemelt célunk hasznos információk és jó gyakorlatok megosztása a múzeumi szakma képviselőivel. Megújult honlapunkon ezt a célt szem előtt tartva, elméleti és praktikus ismereteket egyaránt tartalmazó, folyamatosan frissülő tudásbázist szolgáltatunk.

Munkatársak

Kómár Éva

főosztályvezető komar.eva kukac mnm pont hu

Botos Annamária

titkárnő botos.annamaria kukac mnm pont hu

Ábel Adrienne

kulturális menedzser abel.adrienne kukac mnm pont hu

Csippán Tamás

múzeumi informatikus csippan.tamas kukac mnm pont hu

Derzsy Dorottya

múzeumi informatikus kovacs.dorottya kukac mnm pont hu

Farkas Krisztina

múzeumi informatikus farkas.krisztina kukac mnm pont hu

Farkas – Szőke Szilvia

HunTéka adminisztrátor szoke.szilvi kukac mnm pont hu

Kinde Anna

muzeológus kinde.anna kukac mnm pont hu

Kovács Rita

honlapszerkesztő kovacs.rita kukac mnm pont hu

Vidovenyecz Erika

online média-szerkesztő vidovenyecz.erika kukac mnm pont hu

Zombori Zsófi

múzeumi informatikus zombori.zsofi kukac mnm pont hu