ommik kukac mnm pont hu +36-1-327-7700/565
Látogatás a Pénzmúzeumban


Június 26-án, az OMMIK munkatársainak lehetősége nyílt szakmai látogatást tenni a Pénzmúzeumba. Főosztályunkat a 2 éve hivatalosan is múzeumként működő intézmény munkatársai vezették körbe. Ottlétünk alatt megismertük a pénz fajtáit, történetét és az azokra épülő interaktív játékokat, oktatási eszközöket. 

A múzeum mindenki számára ingyenesen látogatható, csupán bejelentkezés szükséges. Érkezéskor 2 robot, Moneta és Mani fogad minden kíváncsi vendéget, akik az előre feltanított széria robotokkal megadott kérdések mentén csevegésbe elegyedhetnek.

Maga a kiállítás 5 csomópontban vezet keresztül a pénz történetén. Az első állomáson a cserekereskedelem időszakával, az aranybányáké a porond. Ezt követi a második csomópont, ahol nem meglepő módon minden a pénzről szól. Igazán különleges darabok ismerhetők meg az intézmény két milliárd forintot érő numizmatikai gyűjteményéből. A harmadik megállóban a Magyar Nemzeti Bank története elevenedik meg, egy impozáns makett mutatja be a Pénzmúzeum jelenleg felújítás alatt álló épületét. A következő állomásra indulás előtt, érdemes elidőzni pár percet a még ma is kiválóan működő palackpostánál. Lenyűgöző szerkezete mellett, vicces, sokak szerint éles, figyelemfelkeltő hangja által garantált a maradandó élmény. Az utolsó előtti megállóban a pénzben nem kifejezhető humán értékek kerültek a középpontba. Ezt követően a séta utolsó utolsó állomásán az egyik legsokoldalúbb fémről, az aranyról tudhatnak meg érdekességeket a látogatók. A bátrabbak pedig egy valódi arany tömböt is a kezükbe vehetnek, amelynek felemelése meglepően súlyos feladatnak bizonyulhat. A szemfülesek azt is megtudhatják, hogy a Föld aranykészletének nagy része egy meteorit becsapódással érkezett, és az arany mint az egyik legsokoldalúbb fém az élet szinte minden területén jelen van, nem csak szilárd, de oldott állapotban is.

A kiállítás legvégén mindenki elkészítheti saját arcképes bankjegyét, és a játékos kártyákat leolvasva, kipróbálhatók érdekes játékok, elérhetővé válik a digitális vendégkönyv, illetve a kalandos utazáson elért eredmény alapján átvehető az út végére megmaradt érméknek megfelelő értékű, ajándéktárgyra beváltható kupon.

Jelenlegi időszaki kiállításuk, a MNB 100 éve, az idén 100 éves Magyar Nemzeti Bank történetét mutatja be.

A látogatás zárásaként lehetőségünk nyílt szakmai beszélgetés digitalizálási és egyéb informatikai megoldások szempontjából.

A múzeumról bővebben olvashatnak az intézmény honlapján, illetve Facebook oldalán. Az OMMIK képes beszámolóját megtalálják Múzeum Most Facebook oldalunkon és az Instagramon.