ommik kukac mnm pont hu +36-1-327-7700/565

Inkluzív múzeum

Újdonságok, rendezvények és módszertani kiadványok a múzeumi inklúzió jegyében

A Nyitott terek – Inklúzió a múzeumban együttműködés célja az, hogy valóban nyitott térré alakítsuk az emberiség közös kincseinek nagy gyűjteményét, a múzeumot.

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet közötti hivatalos együttműködési megállapodás 2023. április 17-én született meg - a két intézmény kooperációjának célja elősegíteni a múzeumi inklúziót, a különböző hátrányos helyzetű csoportok kulturális javakhoz való hozzáférését az intézményi oldal fejlesztésével, tudásátadással és az érintettek informálásával, bátorításával.

Együttműködésünk nevének, és egyben mottójának a Nyitott tereket választottuk. De mit is jelent ez és mit nevezhetünk valójában nyitott térnek? Egy olyan helyet, amely mindenki számára hozzáférhető, és állapotának megfelelően önállóan igénybe vehető, értelmezhető és élvezhető. Egy olyan helyet, ami mindannyiunk számára nehezítés nélkül, egyformán elérhető, egy olyan pontot, melyre könnyű eljutni és ahonnan akadályok nélkül indulhatunk tovább. Egy olyan helyet, ahol mindenkinek joga és lehetősége van hallatni a hangját, megosztani a véleményét és ahol bárki részesülhet a közösség által őrzött javakból.